
Betaglukan är utvunnet ur svenskodlad havre. Vid intag av drygt 1 msk/dag hjälper betaglukan till att sänka kolesterol och stabilisera blodsockernivån.
Det är ett helt naturligt sätt att sänka kolesterolet och kan användas till mycket. Den binder åtta gånger sin vikt i vatten och är därför mycket användbar i köket.
Kolesterolsänkande
Detta sker genom att betaglukan, på grund av sin förmåga att bilda gel i vattenlösning,
för med sig gallsyra från tunntarmen vidare till tjocktarmen och ut ur kroppen den naturliga vägen. Ny gallsyra produceras i levern, av kolesterol hämtat från blodbanan.
På detta sätt sänks framförallt det ”onda” LDL-kolesterolet av betaglukan från havre.
Stabil blodsockernivå
Betaglukan hjälper även till att stabilisera blodsockernivån. Detta sker också på grund av dess förmåga att bilda geler i vattenlösning, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen långsammare och förhindrar snabb stegring av blodsockret.
Här kommer några tips vid matlagning:
Som redning i såser:
Gör en bottenredning och byt ut vetemjölet mot Betaglukan.
Vispa snabbt under tiden du tillsätter vätskan.
Perfekt i en matig Smoothie.
Blanda 1-2 tsk Betaglukan till 2 dl valfri vätska och smaksätt din smoothie som vanligt.
Kall Bärpulver-soppa:
Blanda Bärpulvret av din favoritsmak tillsammans med Betaglukan.
Häll på kallt vatten under kraftig vispning…. Klart!
Man kan även använda en shaker.
Fördelen med denna soppa är att du har kvar så mycket mer antioxidanter
och vitaminer än om du skulle koka en vanlig bärsoppa.
2 portioner (ca 1,6 dl)
4 tsk valfritt Bärpulver
2 tsk Betaglukan
1,6 dl kallt vatten
Bindemedel för t.ex köttbullar och köttfärsbiffar:
Tillsätt 1-2 tsk Betaglukan i köttfärssmeten. Gör sedan som du brukar.
I majonnäs, dressing och dipp-såser:
Betaglukan har starka vattenbindande och emulgerande egenskaper.
Den förtjockar, stabiliserar och skapar en smidig konsistens och en krämig känsla.
Här får man prova sig fram. Vi har tyvärr inga recept på detta.